Sociaal media.

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Dat kan ik mij voorstellen. Er zijn zelfs landen waar het gebruikelijk is om foto's van overledenen en dan zelfs ook babies te posten. Ik heb daar eens een discussie met iemand over gehad, maar in dat land bleek dat gebruikelijk te zijn om dan foto's te verspreiden. Ik zou er niet aan moeten denken.

Dat vind ik dan opzich niet erg fotos.
Maar ik vind een overlijden toch iets wat je eerst even anders deelt of bekendmaakt. Niet dat je iemand op straat tegenkomt die weet dat er iemand dood is want die zag het op media,
en iemand waar je veel mee optrekt weet van niks nog, want die is niet actief op media en schrikt zich rot.
We willen tegenwoordig liever dat vage kennissen weten dat er iemand dood is dan goeie bekenden. Zo lijkt het dan.
Toen er bij ons een collega overleden was, wist het werk nog van niks, maar een vage kennis had het gedeeld. Dan schrik je je rot.
Ik ben ook al eens gecondoleerd met een familielid terwijl ik nog niet wist dat hij dood was.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Dat vind ik dan opzich niet erg fotos.
Nou, ik lees liever dat er ergens iemand is overleden dan dat ik ineens een foto van een dode baby voor mijn neus krijg. Dat heeft toch best een shock-effect.
En de snelheid waarmee berichten verspreid worden vind ik inderdaad ook iets waar mensen best over na mogen denken. Zeker zoals in je laatste voorbeeld. Het is dan gewoon respectloos om niet eerst op bericht van die partij zelf te wachten.
Het laatste is natuurlijk die ramptoeristen wat ze volgens mij nu strafbaar hebben gemaakt, en dat vind ik terecht.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Een dode zien hoeft voor.mij dan ook niet zo. Dan liever een foto bij leven van een overledene.
Maar dat komt misschien ook voort uit de vraag naar sociale reacties.
Als je op media post dat je ziek bent of er iemand overleden is krijg je vaak tig reacties, reageren ze soms tegen elkaar op. Maar in het echte leven komen ze dan niet, of denken er niet aan.

Niet iedereen natuurlijk. Maar je merkt het soms wel. Een appje is dan persoonlijker en hetzelfde werk. Maar wordt vaak niet verkozen.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Ik vind die uitspraak van jouw wel kloppend, het maakt je een soort slaaf als je het op een bepaalde manier gebruikt. Je raakt je sociale verbinding kwijt, je stilte. Dus uiteindelijk je vrijheid, je verbinding met jezelf.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Dit bedoel je, neem ik aan:
Sommige mensen communiceren meer met elkaar via chats dan in persoonlijk contact. Er zijn van die leuke spottende filmpjes over waar een koppel in een restaurant aan een tafeltje met elkaar praat via de chat. Daar lijkt de maatschappij steeds meer op en dit gaat volgens mij ook ten koste van communicatieve vaardigheden. Je kunt elkaar wel mooi begrijpen met woorden, maar waar blijft lichaamstaal? Ik vind het echt een verloedering van de maatschappij omdat zoveel hierdoor echt vervaagt.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Ja dat, maar ook zonder dat je bij elkaar bent. Mensen zijn zo bezig met posten, likes, de media, dat ze vergeten wat er bijvoorbeeld bij iemand speelt die geen media heeft of daar iets niet deelt. Zo hadden we een zieke collega, die toch zeer geliefd is, er was na maanden nog bijna niemand geweest. Dan denk ik we liken, posten borden eten, zijn een half uur bezig de juiste selfie te plaatsen waarom bericht jij die collega niet. Als je het lastig vindt dat kan maar stuur dan een.kaartje, een appje. Nee we liken liever het feit dat iemand onder de douche gaat of nieuwe nagellak heeft, if als iemand hetzelfde heeft als die collega en het deelt op media.

Dus dat bedoel ik ook het is net of sociale dingen verdwijnen.door drukte op media. Ik heb wel eens gelezen dat je maar een bepaald aantal contacten kunt hebben en onthouden , dat zijn dan mensen als buren, vrienden, collegas, familie. En nu hebben de mensen die op media. Dus kan er niks bij in de geest.

En met stilte ervaar ik dat ook meer. Mensen gaan niet snel meer op de bank zitten met hun gedachten , en stil zijn, er komt meteen media bij. Soms observeer je mensen als ze ergens zitten om tot de conclusie te komen dat ze 60 keer in een half uur hun media pakten. Wie zit er nog in wakkere toestand een half uur zonder iets?
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Ja, dat ben ik helemaal met je eens. Mij zul je er zelden op betrappen. Hooguit als ik ergens heel lang moet wachten dat ik mij er dan even met een chat of telefoontje afleid, maar ook dat is dan weer snel voorbij en pak ik een tijdschrift als er geen aanleiding is voor een gesprek met iemand.
Dat is wat ik een tijd geleden ook al schreef. We worden zo gedicteerd door de maatschappij in alles en meer dan we zelf zelfs maar denken. Als brave kuddedieren volgen we. Modetrends, make-up, cremetje hier en daar, vakantietje hier en daar want ook dat is aan mode onderhevig (om erbij te horen), type auto zelfs. We moeten voldoen aan duizend standaarden of we liggen eruit. En als je daar nou net niet mee om kunt gaan dan zijn de rapen gaar.
Fantasie gebruiken heel veel mensen al vaak niet meer, want als die media er niet zijn en ze moeten ineens zichzelf vermaken dan raken ze in paniek bij wijze van spreken.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Dat ben ik met je eens.
Net of we media voor ons laten denken.
Ik wil niet in hokjes stoppen, en het is niet bij iedereen zo, maar veelal merk ik wel dat mensen die niet heel veel op media zitten in mijn kring veel attenter zijn in eens vragen hoe het met je gaat, een verjaardag niet vergeten, of andere mijlpalen. Dat zou dus kunnen komen door wat dat artikel schrijft. Dat je maar een bepaald aantal mensen in je hoofd opslaat. En als je die op media al hebt houdt het op.
Zelf vermaken wordt soms al vreemd gevonden...
Men vond het al vreemd dat wij met ons gezin naar een huisje gingen in de rust. Of onze kinderen zich dan niet verveelden, en we geen camping wilden met aanspraak. Als ik dan uitleg dat we het hele jaar sociaal zijn, nu lekker bij elkaar als gezin, wat ook niet altijd is qua werk, we veel gaan ondernemen.
Dan kijken mensen nog raar. Is het raar om.als gezin te genieten, lekker wat te ondernemen en bij thuiskomst pakken je dochters lekker een boek? Ik vind het juist raar als je hele jaar druk bent, je perse met anderen moet zijn, en dan in al die drukte je media pakt om te laten weten waar je zit, en vervolgens tig reacties beantwoord en dan hoopt dat je kids vooral nog even wegblijven, want je hebt het druk..
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Sorry als ik het misschien een beetje bot zeg, maar mijn mening: "Die mensen leven niet, die vegeteren!"
 
Bovenaan