Sociaal media.

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Dat kan ik mij voorstellen. Er zijn zelfs landen waar het gebruikelijk is om foto's van overledenen en dan zelfs ook babies te posten. Ik heb daar eens een discussie met iemand over gehad, maar in dat land bleek dat gebruikelijk te zijn om dan foto's te verspreiden. Ik zou er niet aan moeten denken.

Dat vind ik dan opzich niet erg fotos.
Maar ik vind een overlijden toch iets wat je eerst even anders deelt of bekendmaakt. Niet dat je iemand op straat tegenkomt die weet dat er iemand dood is want die zag het op media,
en iemand waar je veel mee optrekt weet van niks nog, want die is niet actief op media en schrikt zich rot.
We willen tegenwoordig liever dat vage kennissen weten dat er iemand dood is dan goeie bekenden. Zo lijkt het dan.
Toen er bij ons een collega overleden was, wist het werk nog van niks, maar een vage kennis had het gedeeld. Dan schrik je je rot.
Ik ben ook al eens gecondoleerd met een familielid terwijl ik nog niet wist dat hij dood was.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Dat vind ik dan opzich niet erg fotos.
Nou, ik lees liever dat er ergens iemand is overleden dan dat ik ineens een foto van een dode baby voor mijn neus krijg. Dat heeft toch best een shock-effect.
En de snelheid waarmee berichten verspreid worden vind ik inderdaad ook iets waar mensen best over na mogen denken. Zeker zoals in je laatste voorbeeld. Het is dan gewoon respectloos om niet eerst op bericht van die partij zelf te wachten.
Het laatste is natuurlijk die ramptoeristen wat ze volgens mij nu strafbaar hebben gemaakt, en dat vind ik terecht.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Een dode zien hoeft voor.mij dan ook niet zo. Dan liever een foto bij leven van een overledene.
Maar dat komt misschien ook voort uit de vraag naar sociale reacties.
Als je op media post dat je ziek bent of er iemand overleden is krijg je vaak tig reacties, reageren ze soms tegen elkaar op. Maar in het echte leven komen ze dan niet, of denken er niet aan.

Niet iedereen natuurlijk. Maar je merkt het soms wel. Een appje is dan persoonlijker en hetzelfde werk. Maar wordt vaak niet verkozen.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Ik vind die uitspraak van jouw wel kloppend, het maakt je een soort slaaf als je het op een bepaalde manier gebruikt. Je raakt je sociale verbinding kwijt, je stilte. Dus uiteindelijk je vrijheid, je verbinding met jezelf.
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Dit bedoel je, neem ik aan:
Sommige mensen communiceren meer met elkaar via chats dan in persoonlijk contact. Er zijn van die leuke spottende filmpjes over waar een koppel in een restaurant aan een tafeltje met elkaar praat via de chat. Daar lijkt de maatschappij steeds meer op en dit gaat volgens mij ook ten koste van communicatieve vaardigheden. Je kunt elkaar wel mooi begrijpen met woorden, maar waar blijft lichaamstaal? Ik vind het echt een verloedering van de maatschappij omdat zoveel hierdoor echt vervaagt.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Ja dat, maar ook zonder dat je bij elkaar bent. Mensen zijn zo bezig met posten, likes, de media, dat ze vergeten wat er bijvoorbeeld bij iemand speelt die geen media heeft of daar iets niet deelt. Zo hadden we een zieke collega, die toch zeer geliefd is, er was na maanden nog bijna niemand geweest. Dan denk ik we liken, posten borden eten, zijn een half uur bezig de juiste selfie te plaatsen waarom bericht jij die collega niet. Als je het lastig vindt dat kan maar stuur dan een.kaartje, een appje. Nee we liken liever het feit dat iemand onder de douche gaat of nieuwe nagellak heeft, if als iemand hetzelfde heeft als die collega en het deelt op media.

Dus dat bedoel ik ook het is net of sociale dingen verdwijnen.door drukte op media. Ik heb wel eens gelezen dat je maar een bepaald aantal contacten kunt hebben en onthouden , dat zijn dan mensen als buren, vrienden, collegas, familie. En nu hebben de mensen die op media. Dus kan er niks bij in de geest.

En met stilte ervaar ik dat ook meer. Mensen gaan niet snel meer op de bank zitten met hun gedachten , en stil zijn, er komt meteen media bij. Soms observeer je mensen als ze ergens zitten om tot de conclusie te komen dat ze 60 keer in een half uur hun media pakten. Wie zit er nog in wakkere toestand een half uur zonder iets?
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Ja, dat ben ik helemaal met je eens. Mij zul je er zelden op betrappen. Hooguit als ik ergens heel lang moet wachten dat ik mij er dan even met een chat of telefoontje afleid, maar ook dat is dan weer snel voorbij en pak ik een tijdschrift als er geen aanleiding is voor een gesprek met iemand.
Dat is wat ik een tijd geleden ook al schreef. We worden zo gedicteerd door de maatschappij in alles en meer dan we zelf zelfs maar denken. Als brave kuddedieren volgen we. Modetrends, make-up, cremetje hier en daar, vakantietje hier en daar want ook dat is aan mode onderhevig (om erbij te horen), type auto zelfs. We moeten voldoen aan duizend standaarden of we liggen eruit. En als je daar nou net niet mee om kunt gaan dan zijn de rapen gaar.
Fantasie gebruiken heel veel mensen al vaak niet meer, want als die media er niet zijn en ze moeten ineens zichzelf vermaken dan raken ze in paniek bij wijze van spreken.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Dat ben ik met je eens.
Net of we media voor ons laten denken.
Ik wil niet in hokjes stoppen, en het is niet bij iedereen zo, maar veelal merk ik wel dat mensen die niet heel veel op media zitten in mijn kring veel attenter zijn in eens vragen hoe het met je gaat, een verjaardag niet vergeten, of andere mijlpalen. Dat zou dus kunnen komen door wat dat artikel schrijft. Dat je maar een bepaald aantal mensen in je hoofd opslaat. En als je die op media al hebt houdt het op.
Zelf vermaken wordt soms al vreemd gevonden...
Men vond het al vreemd dat wij met ons gezin naar een huisje gingen in de rust. Of onze kinderen zich dan niet verveelden, en we geen camping wilden met aanspraak. Als ik dan uitleg dat we het hele jaar sociaal zijn, nu lekker bij elkaar als gezin, wat ook niet altijd is qua werk, we veel gaan ondernemen.
Dan kijken mensen nog raar. Is het raar om.als gezin te genieten, lekker wat te ondernemen en bij thuiskomst pakken je dochters lekker een boek? Ik vind het juist raar als je hele jaar druk bent, je perse met anderen moet zijn, en dan in al die drukte je media pakt om te laten weten waar je zit, en vervolgens tig reacties beantwoord en dan hoopt dat je kids vooral nog even wegblijven, want je hebt het druk..
 

Pendel

moderator
Medewerker
Moderator
Forum lid
Sorry als ik het misschien een beetje bot zeg, maar mijn mening: "Die mensen leven niet, die vegeteren!"
 

Serena

Bekend lid
Forum lid
Zo nu en dan probeer ik t weer maar ik denk dat sociaal media echt niet voor me is weggelegd. Zou dit met hsp van doen hebben?
Ik reageer alleen even op dit stukje van de OP.

Nee. Dit heeft niks met hsp van doen.

Genoeg mensen zonder hsp, zoals ik zelf, die geen fan zijn van Facebook en andere social media.
Waarom? Omdat het vaak nep is en oppervlakkig. Heel simpel.

Persoonlijk begrijp ik dan weer niet waarom je zo uitgebreid wil analyseren waarom je niks met social media hebt. Dat heeft denk ik wel met hsp van doen.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Geen idee Serena. De post is van een tijdje terug op dit moment ben ik er niet mee bezig en boeit het me ook niet meer.
 

Serena

Bekend lid
Forum lid
Geen idee Serena. De post is van een tijdje terug op dit moment ben ik er niet mee bezig en boeit het me ook niet meer.
Nog niet bijster lang geleden maar soit. Je hebt vast weer iets nieuws gevonden om dood te analyseren.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Bij mij kan het heel snel wisselen inderdaad. En daar ben ik blij mee want daardoor blijf ik nooit hangen in een probleem.
En is dat een punt? Soms vind ik het alleen al leuk om iets aan te dragen als forumpunt. Ik vind het soms leuk om dingen te overdenken.
En dood analyseren, doe ik niet aan hoor, zolang als ik zin heb zal ik maar zeggen.
 

Serena

Bekend lid
Forum lid
Tja, een topic openen over de vraag waarom je niks hebt met social media en of dat iets met hsp te maken heeft.. Come on.
Maar dat zal wel komen omdat de term hsp mij gigantisch triggert.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Lijkt me niet echt nodig om je er mee bezig te houden waarom een ander een topic opent. Dan denk ik Come on.
 

Serena

Bekend lid
Forum lid
Maar dan heb je mij dus verkeerd begrepen.

Het gaat er niet om waarom je dit topic hebt geopend, maar waarom je denkt dat afkeer van social media iets te maken heeft met hsp.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Misschien heb ik je verkeerd begrepen, maar het komt niet echt leuk over als je tegen iemand zegt Come on, alsof het dom is zo een topic te plaatsen, of iets te vinden.. van kom op zeg. Dat vind ik persoonlijk een beetje een rare ingang van een gesprek met iemand aangaan. Al zou je denken Come on, waarom zou je dat zeggen dan?

Ik denk dat de afkeer van sociaal media te maken kan hebben met hsp, waarmee ik niet wil zeggen dat anderen zonder hsp geen afkeer hebben, want ik ken er genoeg die dat ook hebben.
Omdat je sneller overprikkelt raakt van zoveel schermen die je openklikt, zoveel energie die bij je komt door gevoeligheid wat afkeer kan geven. En het komt soms anders binnen, een hsp kan zich misschien sneller gekwetst voelen bij bepaalde nuances in contact, het bijvoorbeeld aantrekken als iemand in het echte leven geen interesse toont en wel online aan wildvreemden. Dat kan een gevoelig persoon raken. Het voelen dat dingen anders vormgegeven worden dan ze zijn, maakt een gevoelig iemand sneller van slag. Daarom denk ik dat hsp kan zorgen dat er afkeer is.
Ik heb de term hsp hier gebruikt, en ik vind het soms ook wel handig omdat veel wat die term beschrijft me handvaten geeft en ik me er wel in kan vinden. Maar verder ben ik geen persoon die alles ophangt aan termen of alles daaronder schaart. Ik heb nog nooit in mijn dagelijks leven uitgesproken dat ik hsp denk te hebben, ik heb weinig met hokjes.
 
Bovenaan