Pendel

Bekend lid
in memoriam
Als ik denk aan de plastic soep en plastic zwerfafval, wat zouden wij kunnen ondernemen om dit verder te verminderen?

Ik neem aan dat de meesten van ons al een andere boodschappentas meenemen. Maar hoe zouden wij zelf supermarkten, fabrikanten e.d. kunnen attenderen om bepaalde producten anders te gaan verpakken of dit anders aan klanten aan te kunnen bieden? En durf je dit ook bij je supermarkt of fabrikant aan te geven? Vele druppels maken een grote plas.

Zo merk ik in de supermarkt dat groente- en fruitproducten die los worden verkocht nog steeds in dunne plastic zakjes kunnen worden gestopt om na het wegen een prijssticker op te plakken.
Supermarkt --> losse verkoop groente- en fruit --> plastic zakjes --> alternatief: papieren zakken zoals vroeger.
Supermarkt --> losse verkoop brood- en banket --> plastic zakjes --> alternatief: papieren zakken zoals vroeger.
Supermarkt --> voorverpakte champignons, druiven, bessen, tomaten --> plastic bakjes --> alternatief: geperst papieren bakjes (zoals eierdozen).
Supermarkt --> grootverpakkingen aardappelen --> plastic zakken --> alternatief: jute zakken.
Supermarkt --> netjes sinaasappelen e.d. en uien e.d. --> plastic netjes --> netjes van biologisch afbreekbaar materiaal.
Supermarkt --> binnenverpakking luchtdicht gezogen pizza's --> plastic --> alternatief: papier.
Supermarkt --> yoghurt of andere nagerechten --> plastic emmertjes of kuipjes --> alternatief: papier.


Onlangs bestelde ik twee aardewerken schaaltjes voor mijn katten en deze werden mij toegezonden in een grote kartonnen doos. De ruimte tussen de twee kleinere doosjes was opgevuld met in repen gesneden restant stoffen. Dit vond ik een prachtig alternatief.

Ik nodig jullie uit actief mee te denken naar voorbeelden van bestaande situaties en mogelijke oplossingen.
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Je ontkomt haast niet aan plastic. Het voornaamste is het juist scheiden van afval, en zorgen dat het plastic niet in de natuur terecht kan komen. Wat dat betreft waren de glazen flessen van vroeger helemaal zo gek nog niet. Enige nadeel van glas: het heeft een hoge smeltpunt, dus glas smelten voor hergebruik geeft weer wel extra co2.
 
U

User_479

Gast
Als ik naar mezelf kijk, doe ik ook aan scheiden van afval.
Naar winkels neem ik ook altijd een tas mee.
Ik koop minder producten met plastick, dat zal niet veel helpen, maar elk dingetje is iets..
Ik heb bijvoorbeeld een speciale beker voor water mee naar mijn werk en drink kraanwater, vroeger kochten we wel eens plastick flessen met mineraalwater.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Scheiden doe ik ook, maar als het al niet in de winkel komt hoef je het ook niet te scheiden.
Ik herinner mij nog goed de bruine papieren zakken bij de groenteman of de papieren zakken bij de bakker. Dat zou toch al een stap in de goede richting moeten zijn? Want wat er niet is hoef je ook niet te scheiden en iedereen eet dagelijks brood, groente en fruit.
Tegenwoordig zit haast alles in plastic verpakt, dus pak het aan bij de bron.
Voor mij is het niet OF OF maar EN EN
 
U

User_479

Gast
Het zou misschien al helpen als er ooit in de toekomst weer meer langs de deur komt inplaats van grote supermarkten. Al zal dat waarschijnlijk niet gebeuren.. maar wie weet..
Bij ons komt er wel een groenteboer langsrijden met zijn wagen. Daar is geen plastick. Ik kom zelf met een bakje.
Als dat ook ooit weer komt voor melk of boter, kunnen plastick botervloten ook weg, en kun je weer je eigen boterschaaltje gebruiken en steeds aanvullen.
Ik ken wel weer steeds meer mensen die moestuinen hebben. Ook daar haal.ik weleens, en dan kom ik ook gewoon met een pan.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Een tijdje geleden kreeg ik een e-mail van mijn supermarktketen met de vraag: "Wat kunnen wij in jouw ogen verbeteren?" Dan komen de dingen die ik bovenaan schreef sowieso al in mij op. Zeker als zij veel huismerkproducten hebben, want dan hebben ze het in eigen hand. Maar er is uiteraard nog veel meer te verbeteren.
 

Pendel

Bekend lid
in memoriam
Bij heel veel witgoed wordt tempex of piepschuim gebruikt om het minder kwetsbaar te maken tijdens het vervoer. Een alternatief vormden de met lucht gevulde plastic broodjes die niets wegen, maar helaas ook van plastic zijn gemaakt. Een goed alternatief vormt al de gebruikmaking van geschept papier waar ook eierdozen van gemaakt worden.
Ook hier zouden fabrikanten als extra alternatief meer gebruik kunnen maken van stofrestanten die in allerlei volumes verkrijgbaar zijn.

1565263614867.png


Je kunt er zelfs later, na wassen, gebruik van maken om zelf kussentjes te vullen.