gouwepeer

Admin
Medewerker
Britse astrofysici hebben ontdekt dat, anders dan doorgaans wordt aangenomen, misschien wel de helft van alle materie in onze Melkweg afkomstig is van andere sterrenstelsels. Dat blijkt uit omvangrijke computersimulaties, waarvan de resultaten vandaag in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society zijn gepubliceerd.

De simulaties laten zien dat de aanzienlijke hoeveelheden gas die bij supernova-explosies de ruimte in worden geblazen in een soort galactische wind resulteren. Deze uitstoot van atomen heeft tot gevolg dat sterrenstelsels onderling materie uitwisselen.

Heel erg snel verloopt die ‘intergalactische overdracht’ niet. De afstand tussen twee sterrenstelsels bedraagt al snel een miljoen lichtjaar. De deeltjes van de galactische winden, die zich met snelheden van honderden kilometers per seconde voortplanten, doen er honderden miljoenen jaren over om zo’n kloof te overbruggen.

Door de complexe materiestromen in de simulaties nauwkeurig te volgen, hebben de wetenschappers ontdekt dat gas van kleinere naar grotere sterrenstelsels stroomt. In die grotere stelsels, waartoe ook onze Melkweg wordt gerekend, wordt het aangevoerde gas gebruikt voor de vorming van nieuwe sterren.

Een en ander betekent dat de eigen identiteit van sterrenstelsels in de loop van de kosmische geschiedenis aardig verwaterd moet zijn. Ook wijzelf zijn dus geen ‘rasecht’ product van onze Melkweg, maar een samenraapsel van atomen uit de wijde omgeving.

Bron: Eddy Echternach | allesoversterrenkunde.nl
 
M

marieke

Gast
Hoet ontdekken ze dat toch allemaal! Maar het wordt toch pas leuk als er uitgevonden wordt uit welke andere stelsels we komen! Wie weet wat voor vooorouders ik heb!
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
Hoe ontdekken ze dat toch allemaal!

Elk stofje heeft zijn eigen "vingerafdruk" Sterren zijn een soort fabrieken (door kernfusie ontstaan nieuwe verbindingen, en aan het eind van het leven van een ster ontstaan de zwaardere elementen).

De eerste sterren bestonden uit waterstof, wat door kernfusie werd omgezet in helium. Zo'n ster eindigde in een supernova, waarbij voldoende energie vrij kwam om zwaardere elementen te vormen. Deze zwaardere elementen vormden bij de volgende generatie sterren de eerste rotsplaneten. Onze Zon is een 3e generatie ster, waardoor ons zonnestelsel voldoende materie heeft om leven mogelijk te maken.

Sterlicht bevat net als zonlicht alle kleuren van het spectrum. Stoffen absorberen sommige kleuren voor een bepaald deel. Het sterlicht wat hier aan komt mist dus een deel van zijn spectrum. Dit word dan de vingerafdruk van van de stof waar het licht langs is gegaan.