
Het koudste plekje in het heelal vind je in een lab op aarde
Natuurkunde: Niets is kouder dan -273,15°C. Kunnen natuurkundigen dit absolute nulpunt ooit bereiken? Waarom zouden ze dat willen? De eerste aflevering van een serie over niets.
Samenvatting van het artikel:
De tekst bespreekt het concept van het absolute nulpunt, oftewel -273,15°C, en de pogingen van wetenschappers om deze temperatuur te benaderen. Hoewel dit punt nooit volledig bereikt kan worden, zijn onderzoekers erin geslaagd om met geavanceerde technieken temperaturen van enkele duizendsten tot miljardsten van een graad boven het nulpunt te behalen. Het bereiken van deze ultralage temperaturen heeft als doel om bijzondere natuurkundige verschijnselen zoals supergeleiding en kwantumgedrag te bestuderen.
De race naar het nulpunt begon in de 19e eeuw toen men ontdekte dat temperatuur samenhangt met de energie en beweging van atomen en moleculen. Moderne technieken, zoals het koelen van gassen door laserpulsen, helpen wetenschappers om steeds dichter bij het absolute nulpunt te komen.
Hoewel het theoretisch onmogelijk is om het nulpunt volledig te bereiken, blijven wetenschappers doorgaan met onderzoek naar de quantummechanische fenomenen die alleen bij deze extreem lage temperaturen kunnen worden waargenomen. Ze onderzoeken bijvoorbeeld of objecten groter dan atomen ook kwantumgedrag kunnen vertonen.
Het artikel benadrukt de complexiteit van het begrip temperatuur in relatie tot quantummechanica en hoe het absolute nulpunt alleen relevant is voor systemen met veel deeltjes. Ook wordt er verwezen naar de mogelijkheid van negatieve absolute temperaturen, wat tegenintuïtief kan klinken maar gebaseerd is op de manier waarop energie en wanorde (entropie) in een systeem worden gedefinieerd.