Natuurforum

Natuur

  • Beste bezoeker, welkom op deze pagina. Indien je deze site voor het eerst bezoekt kan de Home pagina nuttige informatie bieden. Kijk rustig rond op deze site om een indruk op te doen. Merk hierbij op dat niet alles zichtbaar is zonder ingelogd te zijn. Interesse gewekt? Registreer dan eenvoudig een eigen account.

aprilbloesem

moderator
Medewerker
1722839793019.png


Zo mooi.. en kwetsbaar...
 
TopicStarter
TS
aprilbloesem

aprilbloesem

moderator
Medewerker
Ik heb de afgelopen paar weken ook al een paar van die kleine paddenstoelen gezien. Normaal zie je die toch pas halverwege september?

De mooiste paddestoelen zie je vaak in de herfst.

Hier heb ik er momenteel nog geen gezien, alleen maar slakken die mijn afrikaantjes kapot vreten.
Ik was ook enorm verbaasd om deze paddestoel(tjes) te zien, die trouwens tegen de avond helemaal verschrompeld was én een collega bleek te hebben - die was op dat moment nog niet zo verschrompeld.

Ik denk niet dat mijn naaktslakken van paddestoelen houden 🤪...maar misschien vonden ze het te min (meeste slakken zijn groter dan de paddestoel 🤣).
 

freggel1

Bekend lid
Nieuw lid
aprilbloesem, is dit niet het soort paddestoel wat groeit op vochtig en rottend hout?
Ik heb er naast onze tuin dit jaar al meerdere gezien, maar daar liggen nog een aantal oude wortels
in de grond van grote bomen die ze gekapt hebben.

Wat de slakken betreft, momenteel zijn dit er hier allemaal zonder huisje, dus naaktslakken, en ik wist niet dat die afrikaantjes vraten.
Ben ik bijna van alle buxus motten en rupsen af, die hebben met planten bijna allemaal opgevreten. :Denk:

Wat die afrikaantjes betreft, dat is een gedeelte van een oude hobby die ik terug aan het oppakken ben, zelf zaaien en stekken.
Ook weer een grote pergola gemaakt waar diverse klimplanten in moeten gaan groeien, zoals Clematis, en Passiebloemen.
 
TopicStarter
TS
aprilbloesem

aprilbloesem

moderator
Medewerker
Heel Nederland heeft last van naaktslakken. De reden is dat de populatie van hun natuurlijke vijanden behoorlijk is verminderd vanwege het vele gif dat wordt gebruikt.
oh, ja, joh, ik las laatst dat biologen zich hier over gebogen hadden, en dat zij denken dat het door de krapte op de huisjesmarkt komt 😇



Zonder flauwekul,
zo komt het uiteindelijk dan toch weer bij onszelf terecht.
En niet alleen het gif, denk ik, alles is ook zo verandert, de tuinen, waardoor egels bijvoorbeeld ook niet meer zo makkelijk onze tuinen in komt.. bij mij in de gemeente waren ze bezig met een actie waarbij ze de mensen willen stimuleren al die tegels uit de tuin te halen en te vervangen door groen , volgens mij in de eerste instantie ivm het water dat niet meer wegkan en de rioleringen overstromen, maar ik kan me voorstellen dat dat ook zal helpen voor de dieren - als de mensen niet naar gif grijpen...tenminste
 
TopicStarter
TS
aprilbloesem

aprilbloesem

moderator
Medewerker
@aprilbloesem, is dit niet het soort paddestoel wat groeit op vochtig en rottend hout?
ik heb geen idee... daar lijkt het wel wat op, volgens mij staan er dan een heleboel bij elkaar.... dacht ik .... (zoals je merkt heb ik er geen verstand van :xfbiggrin: ).
Ik heb er naast onze tuin dit jaar al meerdere gezien, maar daar liggen nog een aantal oude wortels
in de grond van grote bomen die ze gekapt hebben.
op de plek waar ze gister omhoog kwamen - ze zijn nu trouwens beide helemaal weg, en niet meer te zien - hebben in elk geval de laatste 17 jaar geen bomen gestaan.......daarvoor weet ik niet.
Normaal zie je die toch pas halverwege september?
Dat dacht ik ook....


Wat de slakken betreft, momenteel zijn dit er hier allemaal zonder huisje, dus naaktslakken, en ik wist niet dat die afrikaantjes vraten.
Ben ik bijna van alle buxus motten en rupsen af, die hebben met planten bijna allemaal opgevreten. :Denk:
Het is soms wel een uitdaging..... de arme planten hier hebben dan ook nog te maken met een armoedige tuinpersoon ( ikke), die maar wat doet 😉.

Jammer is dat, vooral als je er zo mee bezig bent, en je je best doet om, zoals jij, afrikaantjes te kweken......ik kan me voorstellen dat je dan een hekel krijgt aan van die types die je tuin als een mc donalds beschouwen.

Ik heb uiteraard ook heel veel slakken en legers aan mieren die mijn tuin hebben overgenomen... ik probeer er de humor van in te zien (bij ons komen ze ook het huis in, in de winter...... goed uitkijken waar we lopen :O_o:.....er blijken ook hele avontuurlijke bij te zitten.... we kunnen soms aan de zijkant van het huis zien, hoe hoog ze durven te ''klimmen''...

Ergens heb ik een vermoeden dat mijn stokolijf het al járen goed doet, dankzij, die mieren... want elk jaar als ik de olijf terugzet, zitten ze er als de donder weer bij... en hij doet het nog steeds ( + 10 jaar) heel goed.

En er zijn bloemen waar ze niet in gaan zitten... alleen vraag me niet welke want ....ik heb ze gekocht omdat ik ze zo mooi vond... en heb geen idee hoe ze heten 🫤.

Afrikaantjes..... mooie bloemen.
Even gespiekt op google
1722922706138.png

volgens google zouden ze juist niet van afrikaantjes houden...... tja, soms maken ze hun eigen regels, hè 😉.
 

gouwepeer

Admin
Medewerker
zo komt het uiteindelijk dan toch weer bij onszelf terecht.
Zoals het spreekwoord zegt: "je oogst wat je zaait".

een actie waarbij ze de mensen willen stimuleren al die tegels uit de tuin te halen en te vervangen door groen
Het punt is dat door de tegels het regenwater moeilijk in de grond kan komen en daarom het riool in stroomt. Nederland is van oudsher een land waarin overvloedig water snel afgevoerd moest worden. De laatste jaren hebben we meerdere langdurige droge periodes gehad waardoor het grondwaterniveau flink is gezakt. Onverharde grond is ideaal om regenwater op te nemen. Bij felle buien kan de grond echter dichtslaan waardoor het weer moeilijker water op kan nemen (plassen blijven dan langer staan). Om die reden leveren de felle buien ook maar een kleine bijdrage aan het grondwater. Daarnaast komt ook nog het vele gif erbij kijken (glyfosaat bij de boeren, Roundup wat illegaal wordt gebruikt om het onkruid te bestrijden) komt ook in het grondwater terecht. Daarnaast nog een vleugje PFAS en we kunnen weer oer Hollands klagen dat drinkwater duurder gaat worden.
Ook de verstedelijking (veel asfalt en tegels) sluit de grond af om regenwater op te nemen.

Wat landbouw betreft is het ook al decennia de norm om de grond zoveel mogelijk uit te putten om het maximale rendement eruit te halen. Elke keer als de grond opnieuw wordt behandeld zal de onderliggende grondlaag steeds verder worden samengedrukt door de landbouwmachines. Hierdoor ontstaat er dan ook een barrière waar het regenwater nauwelijks doorheen gaat. Afvoer gaat dan via de sloten en bij zware regenval blijven de plassen soms dagenlang op de akkers staan. Slootwater, al dan niet verzuurd vanwege de veel gebruikte bemesting, levert dan weer wel een bijdrage aan het grondwater. Helaas ook met verontreiniging.

Terugkomend op het groen in plaats van tegels: Groen zal koeler blijven dan de in de zon opgewarmde tegels. Groen kan ook vocht opnemen en vast blijven houden. En voor de insecten is het ook ontzettend belangrijk. Ook onkruid speelt een belangrijke rol voor de insecten, die wij zo hard nodig blijven hebben.
 

freggel1

Bekend lid
Nieuw lid
Ik weet niet meer hoe het ding heet, maar vorig jaar konden wij een soort van steen plaatsen onder aan de afvoerbuis van de dakgoot om het water op te vangen.

Wat jij zegt over uitputten gouwepeer, daar ben ik het niet helemaal mee eens.
Ik heb meer dan 10 jaar in de boomkwekerij gewerkt, en wij wisselden van akkers, er bleef altijd een paar hectare onbeplant.

Na dat de planten gerooid waren dan werd de grond ontsmet, eerst met gas, maar je zag toen steeds meer akkers waar Afrikanen groeiden.

Dit was voor de bestrijding van aaltjes, een beestje wat in de grond kruipt, en de wortels van een plant op vreet.

Onkruid bestrijding, tja er mag bijna niks meer, vroeger had je Gramoxone, Ustinex, en de onverdunde Roundup.
Geen gezonde middelen maar ze hielpen wel.
Zodra de planten zo ver gegroeid waren en het bed dicht was, dan verdween het onkruid ook want het zag geen licht onderde begroeiing.
 

freggel1

Bekend lid
Nieuw lid
Nee echt niet.

De grond wordt voor deze teelt goed behandeld.
Als het groeiseizoen er is, dan gebruikte wij kleine tractors, fiat, die omgebouwd waren naar een spuit tractor om onderdoor te spuiten,
en een andere daar waren schoffels aangemaakt om het onkruid te bestrijden.
 

freggel1

Bekend lid
Nieuw lid
Even terug komen wat het aandrukken betreft.

Vaste planten en dergelijke worden op bedden geplant en gezaaid, je hebt bij bedden altijd een rijspoor.

Deze worden gebruikt om er met een wieteg of spuittraktor te rijden.

Bij bijvoorbeeld een veld met aardbeien daar heb je een spuitgang, voor het spuiten van bijvoorbeeld meeldauw.

Aan een spuit die achter de traktor hangt daar zitten spuitarmen die op het veld naar buiten gezwenkt worden zodat je in 1 keer meerdere bedden kunt spuiten.

Rijdt je 1 keer naast zo'n spoor bij nat weer, tja dan groeit er het volgende jaar idd niks.
En voor noodgrepen als het écht nat is op een akker dan kun je er voor kiezen om met "dubbel lucht"over het bed te gaan rijden zodat je er
niet naast rijdt. [BTW, dubbellucht dat zijn 4 wielen onder 1 traktor] :D