Hoe zijn jullie bij spiritualiteit gekomen?

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Maar mijn vraag is zijn hersenactiviteit en waarom vragen dan zaken die je niet moet hebben? Ik hou van de waarom vraag, ben enorm nieuwsgierig. En het is met die vragen niet perse zo dat het je van je gevoel afhoudt denk ik. Soms moet gevoel ook bijgestuurd worden om niet onrealustisch te raken, of ongeaard. Ik heb ook welens ervaren dat iets goed aan leek te voelen, maar als ik nadacht erachter kwam dat iets grote onzin was. Je ziet het vaak genoeg dat mensen of verliefd raken of met mensen in zee gaan wat goed voelt maar na denken komt er wat anders uit. En soms is dat andersom. Voel je het sneller dan je dacht dat er iets niet pluis was.
Voelen is niet altijd zuiver, er komen tal van zaken bij kijken als eerdere ervaring, voorkeuren, roze wolken die verblinden, soms is nadenken echt wel van belang. Op het forum doen we toch niet anders? Uitwisselen en overdenken, vooral zelf denken.
 

Fairies

Bekend lid
Forum lid
Soms kan kennis ook leiden tot antwoorden op je levensvragen. Bij mijn sociale angst bijvoorbeeld, wist ik dat het met mijn overlevingsinstinct te maken had, daardoor vond ik het eng om anders te zijn dan andere mensen, want mijn overlevingsinstinct weet dat je kwetsbaar bent als je buiten de kudde dreigt te vallen.
Geen meditatie voor nodig om dit te kunnen snappen, tenzij je eerst je geestelijke helderheid moet verbeteren.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Ik denk dat we niet voor niets met denken en met voelen op de aarde zijn gezet. En dat een balans daarin noodzakelijk is. Denk je te veel zonder voelen gaat het mis, maar andersom ook.
 

Fairies

Bekend lid
Forum lid
Muriel heeft gelijk. Nadenken is juist wel van groot belang. Ook het opdoen van kennis kan nodig zijn, om te kunnen begrijpen waarom je autonoom zenuwstelsel in bepaalde situaties overactief reageert. Angst staat niet los van je onderbewustzijn, je overlevingsinstinct, wat zeer hardnekkig kan reageren in bepaalde situaties, terwijl jij geen controle over je angst hebt. Als je niet de juiste kennis hebt opgedaan om te kunnen begrijpen waarom je angstig reageert in bepaalde situaties, dan zul je steeds in kringetjes rond blijven lopen, zelfs als je mediteert.
Wat mediteren wel voor je kan doen, is je hersenen tot rust brengen. Maar zonder kennis over waarom van allerlei dingen, zul je niet begrijpen waarom dingen zo zijn zoals ze zijn.
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Ik denk het ook, en niet alleen met angst. Ik wist nog dat ik jaren terug net met het spirituele begon, ik was vervuld en blij dat ik meer van die mensen ontmoette. Het voelde zo goed, maar toen ik meer begon te denken, bleek het grootste deel helemaal niet bij me te passen. Mijn eerdere gevoel was meer gebaseerd op eindelijk eens soortgenoten. Hoeveel mensen raken er niet verliefd en vervolgens als het denken weer een rol inneemt merken ze dat het niet zo rooskleurig is en er misbruik van ze is gemaakt.
Voelen is goed, maar als je je nadenken er niet bij gebruikt kan het misgaan met alles en andersom als je teveel denkt en het gevoel niet toelaat ook.
Ik zeg thuis altijd tegen de kids luister goed wat je gevoel zegt, maar denk ook altijd zelf na, waarom voelt iets goed?
 

Chocola

Bekend lid
Forum lid
Bij mij is de balans tussen voelen en nadenken (intuïtie en intellect) doorgeslagen. Ik denk, dat dat is doordat ik heel veel voel, en mijn denken reageert daarop - ik voel dus al meer dan gemiddeld en het denken verdubbelt erdoor. Als iemand vreemd kijkt, denk ik: Waarom, oei, oei, m'n haar zal wel stom zitten of zo.
Pfff... al mijn hele leven wordt mij gezegd dat ik zo ontzettend slim ben, maar ik wens vaak, dat ik wat dommer was. En wat ongevoeliger. Minder denken en voelen zou een stuk minder tranen betekenen voor mij.
 

Fairies

Bekend lid
Forum lid
Muriel juist!

Chocola
Als iemand vreemd kijkt, denk ik: Waarom, oei, oei, m'n haar zal wel stom zitten of zo.
En daar kan je onzeker van worden inderdaad, maar het is onmogelijk om aan de verwachtingen van andere mensen te blijven voldoen. En trouwens, wie zijn anderen om te mogen bepalen dat jij er niet mag zijn?

Ontzettend slim zijn is het probleem niet, wat wel het probleem kan zijn, is dat het in je hoofd niet rustig is.
 

Chocola

Bekend lid
Forum lid
Ontzettend slim zijn is het probleem niet, wat wel het probleem kan zijn, is dat het in je hoofd niet rustig is.
O ja. Maar alles werkt elkaar zo tegen bij mij, en daar word ik zo huilerig van. Ik ben niet zielig, hoor, alleen een beetje moe - ik zet wel door, nu ik toch op Aarde ben.
En je hebt gelijk, niemand heeft het recht te bepalen dat jij er niet mag zijn, maar het idee om uit de groep te worden gegooid is heel erg eng. Het is een biologische angst, want toen wij nog in grotten woonden en mammoetbouten aten en met pigment handafdrukken op de steen maakten, betekende uit de groep gegooid worden een zekere dood. De angst zit nog ergens in ons oerbrein, zelfs nu er geen sabeltandtijgers zijn om ons op te eten als wij moederziel alleen over straat lopen.
Ik vind grottentekeningen trouwens echt heel mooi, mooier dan renaissance-kunst of abstracte kunst. Grottentekeningen weerspiegelen de wortels van de menselijke ziel; dat is echte kunst, vind ik!
Sorry, off-topic...
 

Fairies

Bekend lid
Forum lid
Je kunt een hoge intelligentie hebben terwijl je hersenen ontspannen blijven. Geestelijke onrust daarentegen, kan je hersenen gespannen maken. Het autonoom zenuwstelsel bestaat uit twee delen, sympathische zenuwstelsel (actief zijn, stress, vechten en vluchten) en het parasympathische zenuwstelsel (rust, ontspannen zijn en genezen). Wanneer je geestelijk onrustig bent, is je sympathische zenuwstelsel overactief, dat vreet energie en dat kan je behoorlijk vermoeid maken.

Heel mooi uitgelegd Chocola. Uit de groep gegooid worden betekent dat je zeer kwetsbaar bent, je overlevingsinstinct weet dat.
Prehistorische kunst lijkt mij wel wat voor jou.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Als voelen en denken samenkomen door volledige zelfacceptatie dan krijg je begrijpen zoals ik hem bedoelde. Dan is het alsof alle vragen verdwijnen want dan klikt er iets in je. Het is dan goed zoals het is. Je weet alles wat je nodig hebt.

Als je vragen hebt dan is het meestal goed om naar voelen te gaan, daar ligt dan het antwoord. In het accepteren van je gevoel. Denken is dan alleen nog in het nu.

Ik ben het alleen niet eens dat angst louter uit gedachten voorkomt. Mijn ervaring is namelijk dat je door traumatische ervaringen met angst geconfronteerd kan worden die echt niets met denken te maken heeft.
 

Fairies

Bekend lid
Forum lid
Mijn ervaring is namelijk dat je door traumatische ervaringen met angst geconfronteerd kan worden die echt niets met denken te maken heeft.
Denken aan eerdere ervaringen en je wilt niet dat het weer zoiets gebeurt, zou de reden van die angst kunnen zijn.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Denken aan eerdere ervaringen en je wilt niet dat het weer zoiets gebeurt, zou de reden van die angst kunnen zijn.
Soms kan iets je triggeren en dat activeert je angstcentrum. Dat gaat buiten je bewuste denken om. Je kunt het dan ook niet zomaar stoppen. Bijvoorbeeld hartkloppingen krijgen bij horen van een bepaald geluid. Je ziet dit bij ptss. Je gaat dan herbeleven bij het horen van geluid, net zolang totdat je het gevoel en alle aspecten die erbij horen, verwerkt hebt.
 

Fairies

Bekend lid
Forum lid
oms kan iets je triggeren en dat activeert je angstcentrum. Dat gaat buiten je bewuste denken om. Je kunt het dan ook niet zomaar stoppen. Bijvoorbeeld hartkloppingen krijgen bij horen van een bepaald geluid. Je ziet dit bij ptss. Je gaat dan herbeleven bij het horen van geluid, net zolang totdat je het gevoel en alle aspecten die erbij horen, verwerkt hebt.
Dat zou wel eens met het onbewuste denken te maken kunnen hebben. Het probleem is, het onderbewustzijn is veel sterker dan je bewuste geest, zeker op angstige momenten.
 

Christian

Bekend lid
Forum lid
Voelen en denken... Voelen is intuïtie gebruiken. Dat doe ik heel mijn leven al denk ik haha. Zonder gekheid, ik werk altijd op mijn gevoel. Als klanten mij uitnodigen voor een werk op te nemen weet ik bij binnenkomst voor 99% wat het gaat worden en dat het werk bij me past. Ik hoef niet eens te weten wat er gemaakt moet worden. Het gevoel is er meteen.. Zo heb ik wel eens een voor werk in Gent Belgie offerte moeten maken. Voelde niet goed aan en ik kreeg het werk dan ook niet. Dat gebeurd dikwijls als het niet bij mij past. Daar treurde ik dan ook niet om
Gent werd door een Belgische aannemer uitgevoerd.. naar 3 maanden komt de klant via een achterdeur weer bij mij. Dat ik alsnog het werk uit wilde voeren want er ging van alles mis. Tekeningen klopte niet met de werkelijkheid. Ik heb meteen ja gezegd en alles liep daarna helemaal op rolletjes. Er ging niks meer fout. Was wel een riskant werk ivm instorting gevaar. Een maat van me snapte er helemaal niks van. Hij zei: waarom gaat er bij jouw nooit niks mis,. Tja... leg dat maar eens uit aan iemand die niet op gevoel leeft. Ik maak me ook nooit druk dat het werk wel of niet doorgaat. Daar wordt van boven over gewaakt. Dit is mijn gevoelsleven en ben daar reuze blij mee.
Gr. Christian
 

Silver

Bekend lid
Forum lid
Soms kan iets je triggeren en dat activeert je angstcentrum. Dat gaat buiten je bewuste denken om. Je kunt het dan ook niet zomaar stoppen. Bijvoorbeeld hartkloppingen krijgen bij horen van een bepaald geluid. Je ziet dit bij ptss. Je gaat dan herbeleven bij het horen van geluid, net zolang totdat je het gevoel en alle aspecten die erbij horen, verwerkt hebt
Hoi Rainbow, ik ben het grotendeels met je eens. Angsten kunnen getriggerd worden, zonder dat daar een gedachte aan te pas komt. Dat kan zelfs van trauma's uit vorige levens zijn en dan weet je vaak al helemaal niet waar het vandaan komt op het moment dat het je overkomt.
Alleen ik snap niet wat je bedoelt met "angstcentrum". Ik heb geen angstcentrum (tot zo ver ik weet) Sommige angsten zitten in mijn hartchakra, andere in mijn solar plexus of wortelchakra, maar een angstcentrum weet ik niet te vinden.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Hoi Rainbow, ik ben het grotendeels met je eens. Angsten kunnen getriggerd worden, zonder dat daar een gedachte aan te pas komt. Dat kan zelfs van trauma's uit vorige levens zijn en dan weet je vaak al helemaal niet waar het vandaan komt op het moment dat het je overkomt.
Alleen ik snap niet wat je bedoelt met "angstcentrum". Ik heb geen angstcentrum (tot zo ver ik weet) Sommige angsten zitten in mijn hartchakra, andere in mijn solar plexus of wortelchakra, maar een angstcentrum weet ik niet te vinden.
Oh ja het is maar net in welke laag je kijkt. Ik heb het over het angstcentrum in de hersenen (het fysieke deel), daar hebben we bepaalde hersengebieden die angsten verwerken (amygdala en hersenstam) en dat direct fysiek vertalen in een angstreactie. Dat gaat buiten het bewuste denken om, is het ook niet voor bedoeld.
Dat angstcentrum krijgt een seintje als er iets gebeurd wat lijkt op de opgeslagen onverwerkte inhoud in je lijf (zoals jij al eerder benoemde inderdaad ook je lijf) en aura. Die onverwerkte inhoud, dat kan inderdaad op verschillende plekken in je lijf en aura opgeslagen zijn. Ik heb ook sommige dingen in mijn nek zitten en andere dingen weer in mijn enkels (of all places).
Die trauma's kunnen uit dit leven voortkomen maar zoals jij zegt ook uit vorige levens. In mijn ervaring is het ook meestal uit een vorige leven afkomstig. Volgens mij trekken we in dit leven soortgelijke gebeurtenissen aan om uiteindelijk een vorig leven te verwerken. Als ik door mediteer zit de kern namelijk vaak dieper, terwijl het ook wel in milde mate op dit leven is terug te voeren.
 

Silver

Bekend lid
Forum lid
Snap ik toch nog één ding niet. Mijn hersenen sturen mijn fysieke lichaam aan. Niet mijn chakra's, niet mijn aura. dus ik geef een concreet voorbeeld. Ik zit rustig hier achter mijn computer en een onverwachts geluid komt uit de keuken van mijn buurman. Ik zit nog steeds rustig achter mijn computer maar ik ervaar een angst in mijn wortelchakra. Maar mijn hersenen sturen dat chakra toch niet aan?
 

Muriel

Bekend lid
Forum lid
Snap ik toch nog één ding niet. Mijn hersenen sturen mijn fysieke lichaam aan. Niet mijn chakra's, niet mijn aura. dus ik geef een concreet voorbeeld. Ik zit rustig hier achter mijn computer en een onverwachts geluid komt uit de keuken van mijn buurman. Ik zit nog steeds rustig achter mijn computer maar ik ervaar een angst in mijn wortelchakra. Maar mijn hersenen sturen dat chakra toch niet aan?

Maar in onze aura en chackra ligt ook allerlei energie verborgen die in beweging kan komen als daar een aanleiding van iets toe is denk ik. Soms sturen wij de energie in onszelf aan, en soms komt het in beweging door iets zonder dat we er bij na denken.
Wij zijn soms als magneten die aantrekken, soms trekken wij bewust aan, maar soms is er iets als een geluid, en beeld, of wat dan ook dat de energie in ons als vanzelf in beweging brengt.
 

Rainbow

Bekend lid
Forum lid
Snap ik toch nog één ding niet. Mijn hersenen sturen mijn fysieke lichaam aan. Niet mijn chakra's, niet mijn aura. dus ik geef een concreet voorbeeld. Ik zit rustig hier achter mijn computer en een onverwachts geluid komt uit de keuken van mijn buurman. Ik zit nog steeds rustig achter mijn computer maar ik ervaar een angst in mijn wortelchakra. Maar mijn hersenen sturen dat chakra toch niet aan?

Ik weet niet precies hoe dit werkt maar wat ik ervaar is dat ik de energie uit mijn aura / chakra's in mijn lichaam kan binnenhalen met mijn bewustzijn / ademhaling. Dat moet ik mijn beleving zelfs om ze goed te kunnen verwerken (en weer te kunnen loslaten), mijn lichaam is mijn werktuig daarin. En via mijn lichaam wordt dan weer het angstcentrum geactiveerd.

Als jij angst in je wortelchakra voelt, en je ademt erdoorheen, voel je dan geen fysieke reactie?
 
Bovenaan Onderaan