Swake

Forum lid
Forum lid
Ik lees net dit over het heelal .
En lees ik : Het Heelal is zo'n 13,7 miljard jaar geleden ontstaan tijdens de oerknal.

Dikwijls vraag ik me af , hoe ze dat berekenen die zovele jaren . Ik geloof dat best van die oerknal en ik geloof ook in buitenaardse wezens .
Ook heb ik me al eens de vraag gesteld , moesten we onsterfelijk zijn en door het heelal kunnen reizen . Men zegt altijd aan alles komt een einde .
Stel dat we tienduizenden jaren door het heelal zouden kunnen reizen .Gaan we plots op een soort muur botsen , stop hier is het einde en verder reizen kan niet meer .
 
Laatst bewerkt door een moderator:

gouwepeer

Admin
Medewerker
Het berekenen van de leeftijd van het heelal staat in het kort uitgelegd op WikiPedia, waar ze spreken over 13,8 miljard jaar.
Wat het reizen betreft: een mens kan een bepaalde leeftijd halen. Iemand die 100 jaar word kan geen 1000 jaar reizen. Maar voor diegene die op de Aarde achter blijven kan zoiemand wel 1000 jaar reizen.
In de wetenschap spreken we dan over de reiziger en de waarnemer op afstand. Bij hoge snelheden treed namelijk tijddilatatie op tussen 2 objecten met verschillende snelheden.
Aangezien het uitdijen van het heelal sneller gaat dan dat wij ooit kunnen reizen zullen we nooit aan de rand kunnen komen. Er zijn zowel theorieën over de eindige heelal als over de oneindige heelal. Doordat het licht zich met het lichtsnelheid verplaatst zouden we maximaal 13,8 miljard lichtjaar ver kunnen kijken (uitgaande van de leeftijd van 13,8 miljard jaar). Aangezien het heelal ook uitdijt (vanaf het begin van het heelal) kunnen we zelfs verder kijken. Maar ons zicht is wel begrenst, zodat we een eventuele rand nooit kunnen waarnemen.

Gedachten-experiment:
Neem een elastiek. Zet hierop een punt en ga in 1 seconden naar een 2e punt. Noem de snelheid waarmee je dit doet in gedachten de lichtsnelheid.
Herhaal de volgende stap, maar laat iemand anders na een halve seconden het elastiek uittrekken, waarmee het uitdijen van het heelal word nagespeeld. Je zal dan zien dat, ondanks de lijn met de zelfde snelheid word getrokken, de lijn toch langer is. Dit is het effect van het uitdijen: met de zelfde snelheid toch een langere weg afleggen met dezelfde snelheid.
 
Laatst bewerkt: