• Beste bezoeker, welkom op deze pagina. Indien je deze site voor het eerst bezoekt kan de Home pagina nuttige informatie bieden. Kijk rustig rond op deze site om een indruk op te doen. Merk hierbij op dat niet alles zichtbaar is zonder ingelogd te zijn. Interesse gewekt? Registreer dan eenvoudig een eigen account.

gouwepeer

Admin
Medewerker
De Europese Commissie heeft een plan gepresenteerd om de defensie van de EU te versterken met een investering van 800 miljard euro in de komende jaren. Dit plan is deels een reactie op het afbouwen van Amerikaanse steun aan Oekraïne en moet zowel Oekraïne helpen als de veiligheid van Europa vergroten.

Een opvallend voorstel binnen dit plan is dat de Commissie 150 miljard euro wil lenen op de kapitaalmarkt. Dit geld wordt vervolgens beschikbaar gesteld aan lidstaten voor defensie-uitgaven, die zij later terugbetalen. Deze gezamenlijke leningen zijn politiek gevoelig, omdat landen als Nederland en Duitsland traditioneel huiverig zijn voor Europese schulden.

Het bredere vijfpuntenplan van de Commissie omvat:

  1. Gezamenlijke leningen, waarbij de EU-begroting garant staat.
  2. Flexibilisering van begrotingsregels om lidstaten makkelijker hun defensie-uitgaven te laten verhogen.
  3. Gebruik van de EU-begroting, waarbij lidstaten geld uit bijvoorbeeld het cohesiefonds kunnen herbestemmen.
  4. Privaat kapitaal aantrekken, onder meer via de Europese Investeringsbank.
  5. Gezamenlijke inkoop van wapensystemen, munitie en luchtafweer.
Dit plan lijkt op de aanpak van het coronaherstelfonds, waarbij de EU ook grootschalig leende. Een verschil is echter dat dit nieuwe defensiefonds volledig uit leningen bestaat en geen subsidies bevat.

De voorstellen zorgen voor verdeeldheid onder de lidstaten. Nederland reageerde voorzichtig positief, maar landen als Hongarije en Slowakije verzetten zich tegen wapensteun voor Oekraïne. De discussie zal verder worden gevoerd op een speciale EU-top over Oekraïne en Europese veiligheid.

Volledig artikel:
 
TopicStarter
TS
gouwepeer

gouwepeer

Admin
Medewerker
Samenvatting van het artikel: “Eerste contouren van een NAVO zonder of met minder VS zichtbaar” (NRC, 21 maart 2025)


De Verenigde Staten willen hun militaire focus verleggen naar de Indo-Pacific en nemen afstand van hun leidende rol binnen de NAVO. Tijdens een bezoek aan Brussel maakte de Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth duidelijk dat Europa voortaan zelf verantwoordelijk moet zijn voor zijn conventionele verdediging.


In reactie daarop werken grote Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, aan plannen om geleidelijk meer NAVO-verantwoordelijkheden over te nemen. Deze ‘ont-Amerikanisering’ van de NAVO is complex, onder andere vanwege Europa’s afhankelijkheid van Amerikaanse wapensystemen en militaire infrastructuur.


De gesprekken hierover zijn informeel maar serieus en zouden kunnen leiden tot structurele veranderingen binnen tien jaar. Intussen blijven Rusland en de oorlog in Oekraïne dreigingen die de NAVO acuut bezighouden. Europa wil daarom niet alleen meer investeren in defensie, maar ook nieuwe capaciteiten opbouwen, zoals transportmiddelen en satellietsurveillance.


Een mogelijk symbolisch keerpunt is dat de VS overwegen de hoogste militaire NAVO-functie (SACEUR) aan Europa over te dragen. Dit zou een sterk signaal zijn van een verminderde Amerikaanse betrokkenheid.


Parallel ontwikkelen Europese landen plannen voor een eigen afschrikkingsmacht rondom Oekraïne, los van Amerikaanse bemoeienis. Dit alles wijst op een NAVO in transformatie, waarbij Europa zich voorbereidt op een grotere, zelfstandige defensierol.

 

Op nieuwssites kan copyright op de daar staande berichten rusten. Het is dus niet toegestaan om een compleet artikel daar te kopiëren en hier te plakken.