Een artikel van een paar weken geleden:
Noodweer: Volgens een eerste wetenschappelijke analyse is de kans op extreme buien in Centraal- en Oost-Europa flink groter geworden door klimaatverandering. Er zit nog wel veel onzekerheid in de berekeningen.
www.nrc.nl
Samenvatting van het artikel:
In Centraal- en Oost-Europa hebben extreme regenbuien in september 2024 ernstige overstromingen veroorzaakt, waarbij naar schatting 24 mensen omkwamen en miljoenen mensen werden getroffen. Volgens een snelle wetenschappelijke analyse van de World Weather Attribution (WWA) is de kans op dergelijke zware regenbuien verdubbeld door klimaatverandering. De hoeveelheid regen die in korte tijd kan vallen is met 20% toegenomen.
Een zeldzame Vb-depressie veroorzaakte het noodweer door koude lucht uit het noorden en warme, vochtige lucht uit het zuiden te combineren, wat leidde tot enorme regenval, vooral in Oostenrijk, Polen en Tsjechië. Klimaatmodellen suggereren dat deze extreme gebeurtenissen vaker zullen voorkomen als de aarde verder opwarmt. Hoewel er verbeterde waarschuwingssystemen zijn, is de infrastructuur in veel stedelijke gebieden nog niet aangepast aan zulke extreme weersomstandigheden, wat vraagt om aanpassingen zoals betere rioleringssystemen en stadsplanning.
Uitleg Vb-depressie:
Een Vb-depressie (uitgesproken als "vijf-b") verwijst naar een specifiek type lagedrukgebied dat langs een bepaalde route beweegt, en het is genoemd naar het Vb-systeem uit de Vb-classificatie van de Duitse meteoroloog van Bebber. Dit weerpatroon ontstaat wanneer koude, droge lucht vanuit het noorden botst met warme, vochtige lucht vanuit het zuiden, meestal rond Noord-Italië. Dit leidt tot de vorming van een lagedrukgebied, waarbij de lucht tegen de klok in draait en naar boven stijgt. Dit proces koelt de lucht af, waardoor er wolken ontstaan en hevige regenval kan optreden.
In het artikel wordt beschreven hoe deze Vb-depressie in september 2024 vocht uit de warme Middellandse Zee en de Adriatische Zee meenam, wat resulteerde in extreme regenbuien en overstromingen in Centraal- en Oost-Europa. De zeldzaamheid van dit type depressie, in combinatie met de invloed van opwarmende zeeën, leidde tot de uitzonderlijke hoeveelheid regen die in korte tijd viel.