Perry

Actief lid
Forum lid
Dubbele reuzenster vertoont sterk magnetisch veld

56c21398ab79abd2bb95492f2852a012.jpg
<LINK_TEXT text="http://www.allesoversterrenkunde.nl/med ... 52a012.jpg]http://www.allesoversterrenkunde.nl/media/cache/56/c2/56c21398ab79abd2bb95492f2852a012.jpg</LINK_TEXT>[/img]

Computerweergave van de magnetische dubbelster Epsilon Lupi. De magnetische noordpool is rood gekleurd, de zuidpool blauw. Gele lijnen geven de magnetische veldlijnen aan.
Computerweergave van de magnetische dubbelster Epsilon Lupi. De magnetische noordpool is rood gekleurd, de zuidpool blauw. Gele lijnen geven de magnetische veldlijnen aan. (Volkmar Holzwarth, KIS, Freibur)

De Canadese doctoraalstudent Matt Shultz heeft een bijzonder object ontdekt: twee zware sterren met magnetische velden die een dubbelstersysteem vormen. De resultaten van het onderzoek aan de dubbele reuzenster, die Epsilon Lupi heet, verschijnen vandaag in het Britse tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Van Epsilon Lupi was al bekend dat het een dubbelster is, bestaande uit twee sterren – elk 7 à 8 acht keer zo zwaar als onze zon – die om hun gemeenschappelijke zwaartepunt draaien. Dat die twee reuzen een magnetisch veld hebben, was tot nu toe onbekend. Bovendien is het nog onduidelijk hoe sterren als deze überhaupt een magnetisch veld kunnen ontwikkelen.

Dat relatief kleine sterren zoals onze zon een magnetisch veld hebben, is goed verklaarbaar. Dat komt door de convectie die optreedt in de buitenste lagen van de ster, waarbij hete materie opstijgt, afkoelt en weer omlaag zakt. Dit resulteert in een dynamo-effect, waarbij magnetische velden ontstaan.

In de buitenste lagen van zware sterren treedt – voor zover bekend – echter nauwelijks convectie op. Daarmee ontbreekt het deze sterren aan een ‘magnetische dynamo’. Toch vertoont ongeveer tien procent van deze sterren een sterk magnetisch veld. Zware magnetische dubbelsterren als Epsilon Lupi zijn echter veel zeldzamer.

Een opmerkelijk detail is dat de magnetische velden van de beide sterren van Epsilon Lupi tegengesteld gericht zijn. De zuidpool van de ene ster wijst in ongeveer dezelfde richting als de noordpool van de andere ster.

Hoe deze bijzondere configuratie is ontstaan, is nog onduidelijk. Zeker is wel dat de onderlinge afstand tussen beide sterren klein genoeg is om elkaars magnetische veld te beïnvloeden. Hierdoor kunnen deze velden fungeren als een soort rem, die de baanbeweging van de twee sterren afremt. Dat zou betekenen dat de twee sterren geleidelijk naar elkaar toe spiralen.

<BUTTON_BRON content="http://www.allesoversterrenkunde.nl/#!/actueel ieuws/_detail/gli/dubbele-reuzenster-vertoont-sterk-magnetisch-veld/]button_bron]<LINK_TEXT text="http://www.allesoversterrenkunde.nl/#!/ ... isch-veld/]http://www.allesoversterrenkunde.nl/#!/actueel ieuws/_detail/gli/dubbele-reuzenster-vertoont-sterk-magnetisch-veld/</LINK_TEXT>[/button_bron]</BUTTON_BRON>