Perry

Actief lid
Forum lid
De planeet Saturnus heeft in elk geval 65 manen. Het is moeilijk om een scheiding te maken tussen een kleine maan en een groot brok van de ringen.

Eind 2004 waren er 35 natuurlijke manen en maantjes bekend, waarvan er 30 een definitieve naam hadden gekregen. Vier manen hebben een doorsnede tussen 1050 en 1530 km. Titan is met een doorsnede van 5150 km het grootst en die is daarmee duidelijk groter dan onze eigen Maan. Titan is ook veel groter dan de dwergplaneet Pluto en zelfs iets groter dan de kleinste echte planeet uit ons zonnestelsel: Mercurius. Titan bezit bovendien een atmosfeer. De meeste maantjes bestaan uit ijs en steen.

In mei 2005 maakten astronomen van de Universiteit van Hawaï bekend een dozijn nieuwe manen ontdekt te hebben. Dit bracht het aantal op 48 bekende natuurlijke satellieten. De met de Subaru-telescoop ontdekte manen zijn klein en onregelmatig gevormd (drie tot zeven kilometer). Op één na draaien ze allemaal tegen de draairichting in van de andere Saturnusmanen en ze hebben bijna twee jaar nodig voor een omloop. Waarschijnlijk werden ze door de gravitatie gevangen en komen van buiten Saturnus, ze bevinden zich dan ook ver van de planeet.

Titan is na Ganymedes (bij Jupiter) de grootste maan in ons zonnestelsel.
Met een diameter van 5150 km heeft deze maan een diameter van 148% van "onze" maan.
Een rondje om Saturnus duurt ongeveer 16 dagen.

De 2e t/m 7e maan op grootte zijn:
- Rhea (1527 km)
- Iapetus 1469 km)
- Dione (1123 km)
- Tethys (1062 km)
- Enceladus (504 km)
- Mimas (396 km)


Op reuzenplaneten.nl staat meer info over alle manen van Saturnus.