Apfelstrudel op de Oostenrijkse manier:
Ik maak dit als volgt klaar:
Als eerste de appels schillen en in parten snijden, doe ze in een kom of pan, en daarbij gewelde rozijnen,
kaneel, basterdsuiker, abrikozenjam en een paar bisquit koekjes.
Dit meng je en laat dit het beste 1 nacht op een koele plek staan.
Het bladerdeeg daar neem ik gemakshalve kant en klare roomboter bladerdeegplakjes van de supermarkt.
Deze plakjes leg je op een bakplaat waar een vel ovenpapier op ligt, als deze ontdooit zijn druk je de randen een beetje aan elkaar.
Dan de appelmix op de plakken, de zijkanten vrijhouden want er moet nog bladerdeeg bovenop, deze snijdt je aan de zijkanten in reepjes,
en vouw deze over het appelmengsel.
Smeer daarna losgeklopt ei over het deeg, minimaal 2 lagen.
Daarna bak je deze in een voorverwarmde electrische oven met boven en onderverwarming op 220 graden in het midden van de oven.
Klop als eerste 500 ml slagroom, doe bij iedere 100ml 1 eetlepel suiker, of naar smaak.
Wil je weten of de slagroom stijf genoeg is? Houdt dan de kom waar je de slagroom in geklopt hebt op zijn kop
boven je hoofd. Valt deze niet op je hoofd, dan is de slagroom goed.
Daarna ga je intussen Custardvla maken, afhankelijk van het aantal porties maak je de vla.
Je neemt 1 liter melk, en giet deze op 150ml na in een pan, doe hierbij 4 eetlepels suiker, en breng de melk rustig
aan de kook.
Bij de 150ml koude melk doe je 3 eetlepels Custard, en deze meng je.
Zodra de melk kookt giet je het Custardmengsel bij de kokende melk.
Breng dit weer al roerend aan de kook, en laat dit even een minuutje pruttelen.
De apfelstrudel zal intussen wel gaar zijn.
Maak daarna een warme gelei, dit kan met abrikozenjam met wat siroop, en als het kookt met koude siroop en maizena mengen, of met Taartina wat ook in de supermarkt te koop is.
Smeer deze gelei over de apfelstrudel.
Wacht dan even en doe er nog een laag over.
Daarna vanille ijs en apfelkorn in een shotglaasje.
Smelt voor de gein een klein beetje chocolade en sop daar even de bodem van het shotglaasje in,
en zet deze dan als eerste op het bord, dan plakt dat glaasje lekker vast op het bord.
Giet de apfelkorn in het glaasje.
Leg daarna een stuk van die apfelstrudel op het bord, en doe daar poedersuiker overheen.
Een paar lepels warme vanillevla, en daarnaast een bolletje of plakje vanilleijs.
Eet smakelijk!!!
[Stay tuned, there is more to come!]
Ik maak dit als volgt klaar:
Als eerste de appels schillen en in parten snijden, doe ze in een kom of pan, en daarbij gewelde rozijnen,
kaneel, basterdsuiker, abrikozenjam en een paar bisquit koekjes.
Dit meng je en laat dit het beste 1 nacht op een koele plek staan.
Het bladerdeeg daar neem ik gemakshalve kant en klare roomboter bladerdeegplakjes van de supermarkt.
Deze plakjes leg je op een bakplaat waar een vel ovenpapier op ligt, als deze ontdooit zijn druk je de randen een beetje aan elkaar.
Dan de appelmix op de plakken, de zijkanten vrijhouden want er moet nog bladerdeeg bovenop, deze snijdt je aan de zijkanten in reepjes,
en vouw deze over het appelmengsel.
Smeer daarna losgeklopt ei over het deeg, minimaal 2 lagen.
Daarna bak je deze in een voorverwarmde electrische oven met boven en onderverwarming op 220 graden in het midden van de oven.
Klop als eerste 500 ml slagroom, doe bij iedere 100ml 1 eetlepel suiker, of naar smaak.
Wil je weten of de slagroom stijf genoeg is? Houdt dan de kom waar je de slagroom in geklopt hebt op zijn kop
boven je hoofd. Valt deze niet op je hoofd, dan is de slagroom goed.
Daarna ga je intussen Custardvla maken, afhankelijk van het aantal porties maak je de vla.
Je neemt 1 liter melk, en giet deze op 150ml na in een pan, doe hierbij 4 eetlepels suiker, en breng de melk rustig
aan de kook.
Bij de 150ml koude melk doe je 3 eetlepels Custard, en deze meng je.
Zodra de melk kookt giet je het Custardmengsel bij de kokende melk.
Breng dit weer al roerend aan de kook, en laat dit even een minuutje pruttelen.
De apfelstrudel zal intussen wel gaar zijn.
Maak daarna een warme gelei, dit kan met abrikozenjam met wat siroop, en als het kookt met koude siroop en maizena mengen, of met Taartina wat ook in de supermarkt te koop is.
Smeer deze gelei over de apfelstrudel.
Wacht dan even en doe er nog een laag over.
Daarna vanille ijs en apfelkorn in een shotglaasje.
Smelt voor de gein een klein beetje chocolade en sop daar even de bodem van het shotglaasje in,
en zet deze dan als eerste op het bord, dan plakt dat glaasje lekker vast op het bord.
Giet de apfelkorn in het glaasje.
Leg daarna een stuk van die apfelstrudel op het bord, en doe daar poedersuiker overheen.
Een paar lepels warme vanillevla, en daarnaast een bolletje of plakje vanilleijs.
Eet smakelijk!!!
[Stay tuned, there is more to come!]